2020. május 21., csütörtök

Ma megjött a gyerek sulijából a levél, amiben felvázolták, hogy hogyan is fog kinézni június 1-től az iskola. Öt vagy hat oldalas volt, szóval szép kis ebédközbeni olvasmány volt, de minden elismerésem, mert szinte mindenre kiterjed a szabályozás, ami csak az embernek az eszébe juthat. Először is, csak három évfolyam fog visszamenni. A két legalsó, amely osztályok fizikailag is az épületrész alsó részében vannak és teljesen elkülönülnek a többi osztályoktól. Ráadásul nekik külön játszóterük is van, ahova a felsőbb évfolyamok nem mehetnek be. A felsőbb évfolyamokból csak a hatodik, vagyis a mi leánykánk évfolyama fog visszatérni. Nem igazán értem miért, merthogy az ötödikeseknek szeptemberben lesz egy fontos vizsgájuk, tehát logika szerint az lenne jobb, hogy ők mennének vissza, mert nekik készülni kell a vizsgára. Talán azért a hatodik, merthogy a hatodik osztályosok választhatnak: maradnak a suliban vagy más iskolában folytatják tovább. A többség megy, tehát lehet, hogy úgy gondolták, hogy akkor legalább az utolsó évük itt normálisan végződjön. 

Szóval úgy nagyjából összefoglalva első szabály az, hogy a gyerkőcöket 15 fős bubble-okba fogják osztani. Egyes bubble-oknak külön wc-jük lesz, csak és kizárólag azt használhatják. Az egyes bubble tagok nem érintkezhetnek más bubble tagokkal. Az osztályban elkülönítve lesznek leültetve, oda fognak figyelni a folyamatos kézmosásra, egymás cuccait pedig nem használhatják. Étkezés az osztálytermekben lesz, de a suli konyhája fogja készíteni nekik. Nem kell egyenruhába menniük, hanem otthoni cuccokban lehetnek, de mindennap váltaniuk kell a ruhát. Lesz testnevelés óra, de nem fognak olyan sportokat űzni, amely bármilyen fizikai kapcsolatot jelent. A szünetekben nem hagyhatják el a termet az egyes bubble-ok. Nem lesz nyitva a könyvtár és a szaktantermek sem, minden óra ugyanabban a tanteremben fog zajlani. Mivel a gyerekek fel lesznek osztva, így előfordulhat, hogy olyan tanár is fogja őket tanítani, aki eddig nem. (Logikus, hogy egy szaktanár egyszerre csak egy csoportnak tarthat órát.) Minden iskolai cuccukat be kell vinni az első napon és senki nem hozhat haza semmit sem. Meg van határozva, hogy mikor kell a gyereket a suliba vinni, ez kb. ugyanaz az időszak, mint normális esetben. Szülő nem mehet be az iskolába. A nap végén meg van határozva, hogy melyik bubble mikor hagyja el az iskola területét, akkorra kell odamenni a gyerekért. Az időzónák úgy vannak kialakítva, hogy két bubble ne találkozzon az iskola elhagyásakor. Nem vihetnek magukkal vizeskulacsot, használaton kívül lesznek az iskolai ivókutak, majd az iskola fog gondoskodni palackozott vízről. Nem vihetik be a telefonjukat. Ha bármelyik bubble tagja belázasodik, két hétig nem mehet iskolába és értesíteni kell azonnal az iskolát. (Ha családtag, akkor is, de akkor csak egy hétig kell otthon maradnia.) 

Mindezek az első hétre vonatkoznak. Gondolom, ha látják, hogy hogyan működik a dolog, mi az, amit változtatni kell, akkor módosítanak a szabályokon. Hát meglátjuk. Tudom, hogy egyszer vissza kell térni a normális (mi lesz normális ezek után?) élethez, de azért finoman szólva is egy kicsit aggódom. A gyerekek nem igazán fogják fel, hogy ez a dög milyen alaktomos, szóval nem tudom, mennyire lesz betartható, hogy ne ölelkezzenek, ne fogdossák egymás cuccait, stb., stb. Mindenesetre tényleg nagyon úgy tűnik, hogy az iskola mindent megpróbál megtenni annak értelmében, hogy valamennyire legalább ezeknek a gyerkőcöknek visszaálljon az élet a normális kerékvágásba, de azért tekintettel legyenek a vírus miatti veszélyre is.

Még egy jó hír várt délután, a második német tanár válaszolt, és holnap már lesz is vele egy órám! Hurrá!

Címkék: covid