Guido Knopp: Göring, egy karrier története

Keveset tudtam róla, így sok minden újdonság volt számomra a könyvben. Annál is inkább, mert az írónak sikerült hozzáférnie olyan dokumentumokhoz, fényképekhez, amelyek Göring személyes tulajdonában voltak. 

Ha röviden akarnám jellemezni a személyiségét: önző, nagyzoló, hazárdírozó. Jó ideig csak sodródott az árral, aztán rátalált Hitlerre. Kezdetben teljes mellszélességgel kiállt mellette, Hitler nagyon sok döntését ő vitte át a gyakorlatba. Az viszont újdonság volt a számomra, hogy ő egyáltalán nem akart háborút. Tetszett neki és támogatta a harc nélküli területszerzést (anschluss, Csehország felosztása), de Lengyelország és pláne a Szovjetunió megtámadását nem támogatta. Hogy miért? Mert nagyon is kényelmes élete volt. Fényűző életvitelével kiemelkedett  a többi náci vezető közül. Értékes festményeket, tárgyakat - nem gyűjtött, jobb szó rá a halmozott fel. Mert azért mégis csak profitált abból, hogy Párizs német kézre került. Odautazott és összeszedett számtalan értékes festményt. De nem csak tárgyakat halmozott. Rengeteg hivatalt és titulust (meg persze az ezekkel járó honoráriumot) is bezsebelt. Néhány fotón úgy pózol, mintha az egész világ az övé lenne.  

A gyűjtőszenvedélye és a kényelmes élet szeretete (na, meg morfiumfüggősége) következtében elhanyagolta teendőit. Szerintem a hanyagsága hozzájárult ahhoz, hogy a német légierő fokozatosan elvesztette a fölényét, a háború végére pedig gyakorlatilag használhatatlanná vált. Ugyan pilóta volt az első világháborúban, de ez nem jelentette azt, hogy értett volna a légierő irányításával kapcsolatos teendőkhöz: szervezés, fejlesztés, kiképzés stb. Amikor tényleges problémákkal került szembe, másra hárította a felelősséget és sokszor egyszerűen lelépett a vidéki birtokára. Válságos pillanatokban nem egyszer inkább vadászni ment ahelyett, hogy szembe nézett volna a problémákkal.

Érdekes, hogy Hitler is látta, hogy Göring mennyire megváltozott, mégis sokáig nem bírálta, aztán mégis megtette, de nem változtatott azon, hogy Göring a helyettese volt. Amikor minden veszve volt már, és Hitler ott ült a bunkerében, akkor Göring üzenetet küldött neki, hogy átveszi az ország irányítását, amennyiben Hitler korlátozva van ebben. (Göring ekkor a vidéki birtokán próbálta túlélni a háborút minden értelemben: harcok azon a területen mérsékelten voltak és tárgyalásokat kezdeményezett a szövetségesekkel, hogy különbékét kössön.) Hitler az üzenetet árulásnak könyvelte el, és csak ekkor váltotta le Göringet. Persze, ez már egy kissé komikus döntés volt, hiszen a birodalom szétesett, napok voltak csak hátra attól, hogy a nácik letegyék a fegyvert.

A háborút követő nürnbergi perben ő volt az első számú vádlott, hiszen az elfogott náci vezető közül neki volt a legmagasabb rangja. Érvelt, arrogáns volt és lekezelő, szerintem azt hitte, megússza. Amikor ráébredt, hogy nem, akkor öngyilkosságot követett el. 

4.JPG

Címkék: olvasónapló