Rudolf Höss: Auschwitz parancsnoka voltam

Egy-egy ilyen témájú könyv után, főleg, ha önéletrajzról van szó, mindig felmerül bennem a kérdés, hogy tényleg ezt gondolta a környezetéről, a tetteiről, ahogy leírta vagy ez csak a T. Olvasónak szól? 

Höss Dachauban kezdte a pályafutását, ezt követően került át Auschwitzba. Ő volt annak a tábornak a parancsnoka, ahol a legtöbb ártatlan embert ölték meg. Szisztematikusan, precízen megtervezve minden momentumot, hogy minél tökéletesebben és hatékonyabban hajtsák végre a tettüket. Ehhez képest Höss arról ír, hogy ő mennyire együtt érzett a foglyokkal, hiszen az első világháború után évekre börtönbe került, ezért pontosan tudta, milyen fogolyként élni. Auschwitz építésénél arra törekedett, hogy élhető körülményeket teremtsen a foglyoknak, de hát a háború miatt szinte minden hiánycikk volt, így az építőanyag is, ezzel magyarázta az embertelen körülményeket. 

Aztán szinte az egész könyvben áthárította a felelősséget valakire. Panaszkodott például arra, hogy milyen kegyetlenül bántak a kápók a foglyokkal. A kápók ugye azok a foglyok voltak, akiket a nácik befogtak a piszkos munkára: ők terelték az embereket a gázkamrákba, ők hordták ki onnan a holttesteket és égették el, ők szortírozták a foglyok ruháit, stb. A munkájukért cserébe több ételt kaptak és egy kicsivel normálisabb körülmények között éltek, mint a többi fogoly. Persze egy idő után ők is ugyanott végezték, mint a többiek, a gázkamrában. Kegyetlenek voltak? Igen. Miért? Mert viszonylag kiváltságos helyzetben voltak és pontosan tudták, hogy ha nem végzik úgy a munkájukat, ahogy a nácik elvárják tőlük, akkor azonnal gázkamrába kerülnek. Szóval Hössnek ez a kijelentése, hogy milyen durvák voltak a kápók... Arról bezzeg nem ír, hogy az őrök hogyan viselkedtek.

Aztán szintén oldalakon keresztül taglalta, hogy a foglyok a depresszió és a különböző fertőzések, betegségek következtében milyen nagy arányban haltak meg. Egy helyen még azt is leírta, hogy a legnagyobb halálozási arány ezen két ok miatt történt. Mi van??? 

Később mentegetődzött, hogy azért nem tudta rendesen vezetni a tábort, mert mennyire alkalmatlan beosztottjai voltak, akik nem hajtották végre az utasításait. Néhány bekezdéssel lentebb pedig már azt bizonygatta, hogy parancsot teljesített, mint mindenki más és olyan nincs, hogy valaki megtagadja a parancsot. Akkor hogy is van ez? Ő is parancsot adott, tehát akkora beosztottjai nem hajtották azokat végre? És ennek nem lett következménye?

Az elkövetett borzalmakért kizárólagosan Himmlert tette felelőssé, hiszen ő adta ki a parancsot, ő nem biztosított megfelelő alkalmazottakat, ő nem gondoskodott arról, hogy megfelelő épületeket hozzanak létre a foglyok számára, ő nem hallgatott Hössre, hogy mennyire túlzsúfolt a tábor... és még sorolhatnám. 

Ezeket olvasva az ember csaknem sajnálni kezdi őt és csaknem elhiszi, hogy tényleg semmit nem követett el és ártatlan, mint egy ma született bárány.

De aztán ott volt néhány mondat, amivel ezt az egész mentegetőzést(?) semmissé tette. Büszkén leírta, hogy mennyire erős volt mindig is a kötelességtudata, hogy ő volt az első és az utolsó, aki a munkát elkezdte és befejezte, mindenütt jelen volt és mindent ellenőrzött. Végigkísért minden mozdulatot a táborban: a vonatok megérkezését, a válogatást, az emberek beterelését az öltözőbe, majd onnan a "zuhanyzóba", a Zyklon B használatát, a szellőztetést, a holttestek kihordását, majd elégetését. 

Címkék: olvasónapló