Robert Harris: The Second Sleep

Az alaptörténet egyáltalán nem rossz. 1400-as években egy fiatal pap megbízást kap arra, hogy egy balesetben elhunyt paptársát illő módon eltemesse. Megérkezik a világtól elszigetelt faluba és természetesen a paplakban száll meg. Amikor a búcsúztató szöveget írja az elhunyt dolgozószobájában, érdekes felfedezést tesz. Az elhunytnak egész gyűjteménye van korábbi korok tárgyaiból. Az első meglepetés itt éri a T. Olvasót, mert a kollekciónak van egy fölöttébb érdekes darabja.

Ezen felfedezést követően a fiatal pap rábukkan néhány tiltott könyvre is, majd a temetést követően kalandok sorába keveredik. Kiderül, hogy nem csak az elhunyt pap, de a falusiak közül is többen gyűjtögettek régi dolgokat. Persze csak titokban, hiszen a fennálló rendszer bünteti az ilyen tárgyak felkutatását és birtoklását. És hogy miért ez az érdeklődés a régiségek iránt? A település közelében van egy titokzatos hely, amelyet Ördög Székének neveznek, egy a régi időkből fennmaradt rom. Az elhunyt papot itt érte a baleset, amikor feltehetőleg újabb tárgyakat keresgélt.

Feltűnik egy tudós is, aki régiségekre szakosodott, mi több, a vezetésével egy kutatócsapat áll össze a falubeliekből, beleértve a fiatal papot is, hogy kiderítsék, mi is ez az Ördög Széke valójában. 

A történet nagyon érdekesen és izgalmasan alakult és akkor egyszer csak vége lett a könyvnek. Úgy, hogy nincs megoldás, nincs igazi magyarázat és egyáltalán olyan az egész, mintha elfelejtette volna az író befejezni, vagy véletlenül lemaradt volna az utolsó fejezet, de legalábbis néhány oldal. 

Címkék: olvasónapló