Csernus Imre: Én és te

Tudom, hogy sokan nem szeretik őt pont azért, amiért én igen: brutálisan nyers, őszinte és beszél olyan dolgokról is, amikről más nem akar vagy éppen nem mer. 

Ez a kötet első sorban a párkapcsolatokról szól, de mégis túlmutat azon, hiszen ahhoz, hogy valakinek jól működő kapcsolata legyen, ahhoz saját magát kell előbb rendbe tennie. Így tehát a könyv azt is részletesen boncolgatja, hogy mennyire nem vagyunk jól, mennyire a külsőségek számítanak. Ebből persze csaknem egyenesen következik, hogy a párkapcsolatokban valamiféle szerepjátszás következik be. Ezek persze nem újdonságok, máshol is lehet ezekről olvasni, hallani. Csernus ezeket a csaknem közhelyes kijelentéseket ízekre szedi és teljesen más szemszögből közelíti meg. Milyen mintákat, szerepeket hozunk otthonról, azt akaratlanul is hogyan másoljuk le a saját életünkre, a saját kapcsolatainkra. 

Egy-egy Csernus könyv befejezése után mindig kavarognak bennem a gondolatok, érzések. Néha kapok egy-egy magyarázatot, egy-egy mintát, de többnyire egy kérdéslavina indul el és szinte azonnal újrakezdeném olvasni a könyvet, hátha ott bújnak a válaszok, csak első olvasatra átsiklottam felettük. Szeretem visszaolvasni az okfejtéseit, szeretek megállni olvasás közben és néha napokig elmélázok egy-egy gondolatsor felett. 

img_0734_2_1.JPG

Címkék: olvasónapló