Fishbourne, Singleton, Chichester

Az időjósok egész elviselhető időt jósoltak, így távolabbi néznivalókat céloztunk meg. Ezúttal házigazdánk is velünk tartott, pontosabban ő volt a sofőrünk, mert az ő kocsijával mentünk. Ahhoz képest, hogy 74-75 éves, nagyon jól vezetett. Egyébként nagyon fura volt beülni a kocsiba a vezetői ülés mögé, ami ugye a "normál" autókban az anyósülés.  Az első célpontunk Fishbourne volt, ahol egy római kori villa maradványait néztük meg. Rengeteg mozaikot találtak, és egészen jó állapotban maradtak fenn. A múzeum mellett volt egy kert, amit római mintára próbáltak felépíteni. Nagyon helyes volt.Ezek után elmentünk Singletonba, ahol egy helyi skanzenszerűséget néztünk meg. Csupa XIV., XV. századi házat építettek fel.

img_8100.JPGNéhány ház a skanzenből

A többségük eredeti: lebontották, ahol eredetileg álltak, átszállították ide, majd összerakták. Szinte mindegyiket meg lehetett belülről is nézni. (A  berendezés természetesen korhű volt.) Az egyikben már volt wc (micsoda luxus lehetett annak idején!): egy pici fülke ülőkével, és az ülőke alatt nem volt semmi. Magyarul a végtermék az utcán/az udvaron landolt.

Láttunk egy működő vízimalmot is. Olyannyira működött, hogy a mai napig őrölnek búzát benne, a jó ember szerint, aki ott sertepertélt, napi 1 tonnát. Mivel látta, hogy érdekel minket a malom, nagyon lelkesen elmagyarázta, hogy hogyan működik. Igazság szerint csak a lényegét értettem, mert olyan spéci szavakat használt, amiket még életemben nem hallottam (szerintem nem is fogom hallani őket ezután sem...).

A skanzen után hazafelé vettük az irányt, de azért még megálltunk Chichesterben, ahol egy csodaszép katedrálist néztünk meg.

img_8159.JPGNem volt elég hely ahhoz az utcában, hogy le tudjam fényképezni az épületet egészben.

Még a normannok kezdték el építeni egy római bazilika helyére, aztán néhány száz év múlva persze már nem ők fejezték be.

img_8161.JPGA katedrális főhajója

Egy kicsit bóklásztunk a városkában, de sajnos minden éppen zárt, mert már 6 óra volt. Hatkor itt minden bezár, a fagyis, az üzletek, néhány élelmiszerbolt is. Egy dolog biztos nem: a kocsmák. Egybe betértünk, a társaság egy része ivott egy pohár sört, a másik része csak pihengetett az egész napos túra után. Annyira jó hangulatúak ezek a kocsmák! Középen ott van a bárpult, ahol rögtön megrendelheted, amit szeretnél: sört, üdítőt, ebédet vagy éppen vacsorát vagy ne talán tán egy pohár vizet - nem lepődnek meg azon, ha az emberfia ezt kér. Nem kell érte fizetni, ugyanis csapvizet kapsz. Miután kifizeted a rendelésedet, leülsz az asztalodhoz, és aztán kihozzák, amit kértél. Addig maradsz, ameddig akarsz. Hazaérkezve, házigazdánk valami indiai kaját készített bárányból. Eszméletlenül finom volt! 

Ja, és hát a lényeget majdnem elfelejtettem! Ma egyetlen csepp eső sem esett. Mi több, időnként még a nap is kisütött. Azért persze a két pulcsit simán elviseltem. Megnéztem az időjárásjelentést, egyre jobb időt jósolnak. Csak ne essen!

Címkék: utazás