Guido Knopp: A harmadik birodalom titkai

Szeretem a szerzőt, mivel nagyon olvasmányosan és érdekesen ír a történelemről, így mindenki számára élvezetesek lehetnek a könyvei.

Ez a mostani a harmadik birodalom nem annyira ismert tényeibe engedett bepillantást. Érdekes részleteket árult el például a Hitlert körülvevő nőkről. Kik voltak? Mennyire álltak közel a diktátorhoz? Aztán körbejárta azt a témát is, hogy Hitler mindig az egyszerű ember szerepében tetszelgett és szeretett arról mesélni, hogy milyen szegénységben élt fiatalabb korában. Mi volt igaz ebből? És tényleg olyan szerényen élt hatalomra kerülése után, mint ahogyan ezt a birodalom lakóival elhitették? 

Nem is olyan régen olvastam Speer börtönnaplóját (lásd 2023. március 7-i bejegyzés), nos, róla is érdekes információkkal szolgált. Hogyan építette fel a "jó náci" képét kezdve a nürnbergi perrel, és hogyan próbálta azt élete végéig megőrizni még olyan áron is, hogy néhány alkalommal dokumentumokat hamisított vagy hamisíttatott meg. És mindez hogyan omlott össze, mint egy kártyavár, a halálát követően, amikor előkerültek bizonyítékok, vagy éppen eltitkolt festmények.  

De érdekes részletekkel szolgált Rommelről és Himmlerről. Rommel, akiről nem tudni, hogy nem egyszer nagyon nagy szerencséje volt vagy tényleg ennyire zseniális hadvezér volt, hogy így ki tudta taktikázni, mi fog történni? Himmler pedig - nos, fiatalabb éveiben egy unalmas, jelentéktelen senki volt. És aztán olyan hatalmat épített ki egy olyan hadsereggel, ami a legbefolyásosabb és legerősebb emberré tette őt a birodalomban. Emellett az okkult "tudományokba" is beleásta magát, ami sok esetben a nagyfokú butaság vagy inkább elmebaj határát súrolta.

Sok érdekes információval lesz gazdagabb a T. Olvasó a könyv elolvasása után, és egy új szemszögből láthatja a harmadik birodalom néhány emberét.

Címkék: olvasónapló